Veritas: Podaci su vaša najjača snaga i vaš imetak, ali mogu biti i vaša najveća slabost

Ako ste uvereni da je vrhunac rensomvera već prošao, oprošteno vam je. Na kraju krajeva, tek nekolicina u Velikoj Britaniji ga je iskusila u tako velikoj meri od WannaCry napada na NHS u 2017. Zapravo, daleko od toga da je rensomver samo još jedna “istrošena” pretnja. U najboljem slučaju, on je normalizovana pretnja, tj. rizik kojim se može upravljati. Kaspersky Labs je otkrio 16.017 novih rensomver modifikacija u drugom kvartalu tekuće godine, što je, nećete verovati, više nego duplo u odnosu na isti period lane.
Rensomver danas predstavlja veoma unosan biznis. Sa procenjenim godišnjim prihodima od milijardu dolara, postao je crna ekonomija, čiji se stalni uspon čini nezaustavljivim. Međutim, kao i do sada, to nije cena koju vredi platiti. Prosečan rensomver napad košta preduzeća 126.460 dolara, plus dugoročna reputaciona šteta i poljuljano poverenje potrošača. Štaviše, ni plaćena otkupnina ne predstavlja čvrstu garanciju da ćete moći da dobijete svoje podatke nazad – 20 posto žrtava rensomver napada koje plate otkupninu nikad ne povrati svoje ukradene podatke.

Podaci su vaša najjača snaga i vaš imetak, ali oni takođe mogu biti i vaša najveća slabost. Pomažu vam da predvidite promene u poslovanju i prilagodite se potrebama vaših kupaca, ali podaci postaju sve kompleksniji, raznovrsniji, što ih čini sve većim izazovom za zaštitu. Da biste sprečili da dospeju u pogrešne ruke, morate imati jaku sigurnosnu konfiguraciju i strategiju izrade rezervnih kopija podataka (bekapovanja). Sada, više nego ikada, potrebno je ne samo da je imate, već i da je dosledno sprovodite!